Verraadt Trump geheimen?

Gepubliceerd op 16 mei 2017 om 13:00

Trump is loslippig

Verraadt Trump geheimen?

Waarschijnlijk kunnen ze het in het Kremlin en bij de Russische geheime dienst nog maar nauwelijks geloven. Uitgerekend de president van de Verenigde Staten blijkt een goudmijn aan informatie te zijn. Niet alleen zijn tweets, maar vooral Trumps behoefte om op te scheppen geeft onverwachte inkijken in Amerika's geheime keuken.

 

De Washington Post berichtte over de bijeenkomst vorige week van Trump met de Russische minister van buitenlandse zaken Lavrov en de Russische ambassadeur Kislyak in de Oval Office.

Curieus genoeg een dag nadat Trump de FBI-directeur Comey had ontslagen, onder meer vanwege dat "Russische ding", zoals Trump zelf zei. Daarmee doelde hij op het onderzoek dat de FBI is gestart om de mogelijke Russische inmenging in de verkiezingen in kaart te brengen. Hierbij wordt ook onderzoek gedaan naar mogelijke betrokkenheid van mensen uit de entourage van president Trump.

 

Ongedisciplineerd

 

Niet voor het eerst hield Trump zich niet aan het script dat was opgesteld voor de ontmoeting met de Russische diplomaten. Sterker, hij begon op te scheppen over geheime informatie:"Ik heb geweldige informatie. Ik heb mensen, die mij elke dag een briefing geven over geweldige informatie".

Vervolgens onthulde hij details over een terroristische dreiging door Islamitische Staat om laptops als bom te gebruiken in vliegtuigen. Tot afgrijzen van Amerikaanse officials onthulde hij zelfs de stad in het gebied van IS waar een bevriende geheime dienst die dreiging had ontdekt.

De Washington Post benadrukte te weten welke stad dit is, maar zal dit op dringend verzoek van Amerikaanse officials om veiligheidredenen niet openbaren.

 

Schofferen

 

Trump ging met deze onthulling dwars tegen de nadrukkelijke eis van die inlichtingen partner in om deze informatie zelfs niet aan zijn bondgenoten te onthullen. De angst bestond, dat deze informatie via door de Russen geïnfiltreerde landen als Frankrijk of Duitsland bij Iran en Syrië zou terechtkomen. De Russen zouden dan ook zelf met die informatie de geheime agent(en) in het gebied van IS kunnen lokaliseren en hen in levensgevaar brengen dan wel dwingen voor hun te gaan werken, zoals een oud CIA man bij CNN analyseerde.

Maar nu was het de president zelf, die de Russen deze inlichtingen op een presenteerblaadje gaf.

 

Een official in het Witte Huis onderstreepte, dat deze geheime informatie zogenoemde 'code-informatie' is. Een term om aan te geven, dat het hier gaat om informatie met één van de hoogste geheimhouding niveaus die gangbaar zijn bij de Amerikaanse geheime diensten.

 

Ontkenning

 

Het Witte Huis ontkende fel het artikel in de Washington Post. Veiligheidadviseur McMaster ontkende, dat de president een bron of werkwijze onthuld zou hebben. Maar dat stond nou juist niet in het artikel. Daarmee blijft de inhoud van dit artikel volledig overeind. Ook kon het Witte Huis niet uitleggen waarom, na de bijeenkomst, senior officials van het Witte Huis direct de CIA en de National Security Agency op de hoogte brachten om zoveel mogelijk schade te beperken.

 

Welke geheime dienst?

 

Natuurlijk werd er direct gespeculeerd over welke bevriende geheime dienst de Amerikanen deze zeer gevoelige informatie heeft verschaft.

Van verschillende kanten werd gewezen naar Israël. Diens geheime diensten hebben in het verleden vaker informatie met de Amerikanen gedeeld. Onduidelijk is of dit nu ook het geval is.

Wel haalde de Israëlische krant Haaretz een Israëlische onderzoekjournalist aan die meldde, dat Amerikaanse inlichtingendiensten hun Israëlische tegenhangers hadden gewaarschuwd om zeer gevoelige geheime informatie niet te delen met de Trump regering.

 

Een andere bron zou de Jordaanse geheime dienst kunnen zijn. Opmerkelijk is dan ook, dat uitgerekend vandaag hoog op Trumps agenda staat om de Jordaanse koning te bellen, zoals Haaretz meldde.

 

Niet strafbaar

 

Bizar is, dat president Trump met deze onthullingen niet strafbaar is. Als president en opperbevelhebber mag hij zelf bepalen welke informatie hij openbaar maakt.

Zou een willekeurige ambtenaar dezelfde informatie naar buiten brengen, dan is er wel sprake van hoogverraad.

 

Competent?

 

Terecht wordt nu de vraag gesteld of Trump wel de competentie heeft om president van de Verenigde Staten te zijn.

Het beeld dat uit dit alles opdoemt is er één van een president, die zich niets gelegen laat liggen aan adviezen en ongedisciplineerd uit de school klapt alsof Rusland een bevriende natie is. Hiermee berokkend hij grote schade aan zijn land, maar ook aan zijn bondgenoten. Want hoe betrouwbaar is Trump nu nog?

 

Voor Chris Whipple, schrijver van het boek 'The gatekeepers', over de stafchefs van de regeringen Nixon tot Obama, is het duidelijk. Bij CNN omschreef hij het huidige Witte Huis als de meest disfunctionele regering in de Amerikaanse geschiedenis.

 

Impeachment?

 

Het is afwachten hoe de Republikeinen nu zullen reageren op deze nieuwste grote crisis. Willen zij nog vier jaar op deze voet doorgaan, waarbij hun politieke programma niet van de grond gaat komen? Of maken ze de afweging of ze niet uiteindelijk beter af zijn met de huidige vice-president Pence als president. In dat geval zullen zij meewerken met de Democraten om Trump ten val te brengen.

 

Maar voor nu regeert de chaos.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.